Despre
- Acasa
- Despre moi

Comuna a fost înfiinţată prin legea administrativă din 31 martie 1864.
A făcut parte din plăşile: Ocolu (1864 - 1887), Şimnicu (1908 - 1912, 1930 - 1943), Amaradia-Ocol (1887 - 1908), Balta Verde (1912 -1930, 1914, 1926), Murgaşu (1943 - 1950), raionul Craiova (1950 - 1968).
A avut în componenţa sa satele Mischii, Munteni, Mlecăneşti (1864 - 1952) la care se adaugă Motoci şi Urecheşti (1952 - 1968), Călineşti şi Gogoşeşti (1965 - 1968).
Conform ultimei împărţiri administrativ-teritoriale este alcătuită din satele Mischii, Călineşti, Gogoşeşti, Mlecăneşti, Motoci, Urecheşti.
Aşezarea. Localitate în partea de nord-est a judeţului, în Câmpia piemontană a Olteţului, pe valea râului Teslui şi a afluenţilor săi Oda, Tarova, Vişina, Ocina, precum şi a afluenţilor Gemărtălui. Prin comună trece şoseaua naţională Craiova - Bălceşti - Râmnicu Vâlcea.
Este situată la o distanţă de 10 km nord-est de municipiul Craiova.
În Marele Dicţionar Geografic al României redactat de Al. Lahovary se menţionează că în Mischii există o şcoală mixtă ce funcţionează din anul 1869, frecventată de 50 de copii : 20 din satul Mischii, 12 din satul Munteni şi 18 din satul Mlecăneşti.
La data la care este este redactat Marele Dicţionar Geografic, copiii din Gogoşeşti şi Călineşti frecventau şcoala din Vulpeni, pentru că din punct de vedere administrativ, cele două sate-cătune, aparţineau atunci comunei Vulpeni, județul Romanaţi.
În acelaşi Dicționar se menționează, "o şcoală mixtă în Motoci, ce funcționează din 1881, frecventată de 21 de băieţi din Motoci şi 18 din Urecheşti".
Învăţământul se va contura în comuna Mischii abia la începutul secolului XX.
Până la începutul secolului XX, şcolile din comuna Mischii vor funcţiona în case particulare închiriate special pentru localul şcolii.
Deci, conform Marelui Dicţionar Geografic în comuna Mischii este înfiinţată şcoala în anul 1869.Dupa cel de-al doilea Război Mondial, în comuna Mischii,se află până în anul 1965, trei şcoli.
Începând cu anul 1966, se mai înfiinţează o şcoală, care va fi desfiinţată în anul 1985.(Direţia Judeţeană de Statistică Dolj, Caietele statistice ale comunei Mischii, anii 1965-1995)
În epoca actuală, şcolile din comuna Mischii sunt şcoli moderne, având în jur de 10 săli de clasă, 3 laboratoare.
Din cauza migraţiei mari spre oraş, va scădea treptat nu numai numărul populaţiei, dar şi numărul elevilor.Dacă în anul 1965, erau înscrişi la şcoală 399 de elevi, în anul 1985 au rămas doar 168, iar în anul 1995 doar 96 de elevi.
Şi învăţământului preşcolar i s-a acordatatenție. În anul 1965, era doar o singură grădiniţă, iar în prezent sunt două.
Menţionăm că cele trei localuri în care se desfășoara activitatea instructiv-educativă de pe raza comunei sunt reabilitate aproape în totalitate, dispun de mobilier școlar nou si sunt racordate la rețeaua de gaze naturale.
Învăţământul din comuna Mischii, începând cu prima jumătate a secolului XX, va ocupa un loc important în activitatea culturală a Comunei Mischii, locuitorii satului acordând un deosebit interes şcolii şi activităţii şcolare.
Fiind doar la 10 km de Craiova, elevii urmează cursurile liceale în oraşul Craiova, neexistând în comună decât şcoli primare şi gimnaziale.
GRĂDINIȚA CU PROGRAM NORMAL MOTOCI


GRĂDINIȚA CU PROGRAM NORMAL MLECĂNEȘTI


Resursele materiale ale unităţii şcolare
La Şcoala Gimnaziala „Alecsandru Nicolaid” Mischii activităţile instructiv-educative se desfăşoară într-un patrimoniu format dintr-o clădire. Aceasta clădire este destinată învăţământului primar si gimnazial şi are 6 săli de clasă din care: o sală specializată de fizică-chimie , o sală specializată de biologie, o sală specializată de limbi străine şi un laborator de informatică ce este dotat cu o reţea de 11 calculatoare conectate la internet.
La structura Mlecanesti activităţile instructiv-educative se desfăşoară într-o clădire cu 2 săli de clasă, una pentru învăţământul preşcolar iar cealaltă pentru activitati metodice, iar structura Motoci dispune de o clădire cu 2 săli de clasă, una pentru învăţământul preşcolar iar cealaltă pentru activitati metodice.
Toate unităţile şcolare funcţionează într-un singur schimb.
Nu dispunem de un cabinet medical dar beneficiem în caz de urgenţă de ajutorul medicului de familie din comună.
Şcoala Gimnaziala „Alecsandru Nicolaid” Mischii si structurile aferente sunt alimentate cu apă de la reţeaua din comună ,grupurile sanitare se afla in interiorul cladirii, aceasta fiind dotate conform standardelor in vigoare.
Spaţiile de învăţământ de la Şcoala Gimnaziala „Alecsandru Nicolaid” Mischii şi structurile scolare Mlecanesti si Motoci sunt încălzite cu centrale pe gaze naturale, asigurându-se condiţii optime pentru procesul instructiv-educativ.
În ceea ce priveşte dotarea cu resurse educaţionale dispunem de materiale didactice moderne achiziţionate atât din fonduri M.E.N. dar şi din fonduri de la Consiliul Local Mischii. În şcoală, profesorul este conducătorul activităţii didactice ce se desfăşoară în vederea realizării obiectivelor prevăzute în documentele şcolare. El este cel care imprimă un sens şi o finalitate educativă tuturor premiselor şi condiţiilor obiective şi subiective, participante şi implicate în procesul de învăţământ (informaţii, mijloace, variabile psihice, etc.). Relaţia pedagogică rămâne, oricât s-ar tehniciza, o relaţie umană. Este importantă analiza şi valorificarea resurselor umane dintr-o şcoală.
Şcoala noastră este dotată cu o bibliotecă amenajată corespunzător. Ea funcţionează într-un spaţiu propriu, cu mobilier adecvat. Numarul de volume este de 3460. Numărul aproximativ de cititori este de60.
Unitatea noastră şcolară dispune de o sală de sport modernă, cu o suprafaţă de 600 mp.
Cultura organizaţională:
Este caracterizată printr-un ethos profesional înalt, un management strategic în continuă perfecţionare, de practicarea leadership-ului, prin valorizarea învăţării instituţionale din experienţă. Valorile dominante sunt: egalitate de şanse, cooperare, munca în echipă, respect reciproc, ataşamentul faţă de elevi, respectul pentru profesie, libertate de exprimare, receptivitate la nou, creativitate, entuziasm, dorinţă de afirmare.
Deşi nu putem vorbi despre o cultură organizaţională şi profesională monolitică, există în şcoala noastră tradiţii, atitudini, stiluri de interrelaţionare, perspective comune de abordare a actului educaţional şi a rolului şcolii. Simbolurile tradiţionale ţin de învăţământul de masă, de educaţia pentru toţi şi creează o cultură profesională axată pe profesor/învăţător.
Reforma învăţământului a introdus în şcoli sloganul „educaţia pentru fiecare” cu componentele: învăţământ diferenţiat, parcursuri individuale de învăţare, integrare, abordare transdiciplinară, relativ dificil de acceptat de profesionişti cantonaţi în predarea unei singure discipline.
Managementul democratic aplicat a creat posibilitatea de participare directă a colectivelor de părinţi la luarea actului decizional şi stabilirea obiectivelor de viitor din cadrul programelor de dezvoltare.
În ceea ce priveşte climatul organizaţiei şcolare am putea spune că este un climat deschis, caracterizat prin dinamism şi grad înalt de angajare a membrilor instituţiei şcolare ; este un climat stimulativ care oferă satisfacţii, relaţiile dintre cadrele didactice fiind deschise, colegiale, de respect şi de sprijin reciproc. Toate acestea se reflectă pozitiv în activitatea instructiv-educativă şi în conduita cadrelor didactice.
Activităţile extraşcolare fac obiectul unor serii de programe realizate în comun de către colectivele de elevi şi profesori. Ele prevăd activităţi culturale, sportive, excursii şi drumeţii şi alte activităţi cu scop creative si recreativ. Păstrarea tradiţiilor şcolii reprezintă o preocupare permanentă a colectivului managerial şi a colectivului de cadre didactice.
Consiliul de administraţie a elaborat Regulamentul de ordine interioară care cuprinde norme privind atât activitatea elevilor, cât şi a cadrelor didactice, a părinţilor şi a întregului personal al scolii.
Considerăm foarte important ca elevii noştri să dobândească competenţe profesionale, competenţe generale dar în acelaşi timp să-şi formeze valori şi atitudini care să le permită să se adapteze unei societăţi aflate în plină evoluţie, să muncească şi să trăiască într-un mediu multicultural, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană. Acordarea de şanse egale tuturor elevilor indiferent de mediul din care provin, sex, religie, naţionalitate, statut social, statut financiar.
Despre noi
Școala Gimnazială „Alecsandru Nicolaid” Mischii are o ofertă educațională diversificată si de calitate care să asigure atingerea standardelor de învățare si promovare a valorilor europene într-un climat de siguranță fizică si psihică.
Legături utile
-
Adresa:
Str. Eroilor, nr. 11, Cod poştal 207405
-
Telefon:
0251/450070
-
Email: